Są tacy, dla których woda to woda i zawsze smakuje tak samo. Są też tacy, którzy po jednym łyku bez trudu rozpoznają, czy piją wodę mineralną czy źródlaną. Bez względu na to, do której grupy należysz, warto wiedzieć, że picie wody może być dla Twojego zdrowia zarówno zbawienne, jak i szkodliwe. Liczy się bowiem nie tylko ilość wypijanej wody, ale także jej rodzaj. Dziś opowiadamy, która woda jest najzdrowsza dla kogo, a także pokazujemy ciekawe wody dostępne w sklepach ze zdrową żywnością online.
Która woda jest lepsza: mineralna czy źródlana?
Generalnie na rynku wód dostępne są jej dwa główne rodzaje: mineralna i źródlana. Różnica między nimi jest zasadnicza – woda mineralna cechuje się dużą zawartością minerałów (500-1000 mg/l), a jej smak jest stosunkowo intensywny. Woda źródlana zawiera do 500 mg/l składników mineralnych, a jej smak jest bardziej neutralny.
Oba rodzaje wody wydobywane są z czystych podziemnych źródeł i nie wymagają uzdatniania. O ile wodę źródlaną może pić niemal każdy – ze względu na jej neutralny skład – o tyle woda mineralna przeznaczona jest dla ściśle określonych grup.
Wodę źródlaną mogą pić:
- niemowlęta i dzieci,
- osoby starsze,
- kobiety w ciąży,
- osoby o umiarkowanie aktywnym stylu życia,
- osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego, np. nadciśnieniem czy chorobami serca,
- osoby z chorobami nerek.
Wodę mineralną mogą pić:
- osoby aktywne, uprawiające sport,
- osoby cierpiące na osteoporozę,
- osoby przebywające w gorącym klimacie,
- kobiety w ciąży, które dostały od lekarza zalecenie suplementacji,
- osoby z dolegliwościami trawiennymi.
Obie wody uznawane są za bezpieczne do spożycia i korzystne dla zdrowia. Wodę źródlaną możesz pić bez ograniczeń, natomiast wodę mineralną z uwzględnieniem zawartości poszczególnych minerałów oraz Twoich potrzeb ich suplementacji.
Woda lecznicza, czyli jaka?
Wspominaliśmy już, że woda źródlana zawiera mniej niż 500 mg/l składników mineralnych, a woda mineralna 500-1000 mg/l. Woda lecznicza to taka, która w litrze zawiera powyżej 1000 mg cennych składników (zazwyczaj od 2000 do nawet 24 000 mg/l).
Taka woda pochodzi z głębokich warstw odizolowanych od jakichkolwiek zanieczyszczeń środowiskowych. Polecana jest osobom, które chcą oczyścić organizm z toksyn, przywrócić dobre funkcjonowanie całego organizmu, przyspieszyć metabolizm czy uzupełnić niedobory składników mineralnych. W zależności od składu wody lecznicze przynoszą też ulgę w wielu różnych schorzeniach czy chorobach.
Popularną wodą leczniczą jest na przykład gruzińska Woda Borjomi. Zawiera w sobie od 5200 do 6350 mg/l składników mineralnych. Polecana jest na schorzenia żołądka, jelit, wątroby, a także dróg moczowych i nerek.
Inne ciekawe wody do picia
W internetowych sklepach ze zdrową żywnością, np. Stragan Zdrowia, znajdziesz wiele innych ciekawych wód do picia o właściwościach prozdrowotnych, m.in.:
-
wodę źródlaną niskosodową – jest polecana szczególnie osobom z chorobami układu krążenia,
-
czarną wodę źródlaną – wg informacji na etykiecie przyczynia się do zmniejszenia zakwaszenia organizmu, oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn, skutecznie neutralizują wolne rodniki, zawiera 77+ naturalnych minerałów śladowych,
-
wodę alkaliczną Redox – wg informacji na etykiecie to napój jonizowany, który niweluje zakwaszenie organizmu i neutralizuje wolne rodniki. Woda Redox dostępna jest w ciekawym opakowaniu – w formie tubek.
O tym pamiętaj!
Przed wprowadzeniem wody leczniczej do swojej codziennej diety, skonsultuj jej rodzaj i dawkowanie z lekarzem. Woda lecznicza jest jak lek i podobnie jak lek może być odpowiednia dla jednej grupy osób, ale jednocześnie przeciwwskazana dla innej.