Dietetyka jest dziedziną nauki zajmującą się żywieniem osób chorych, jak i zupełnie zdrowych, od wieku dziecięcego do późnej starości. Z usług dietetyka korzystają nie tylko osoby, które dbają o zgrabną sylwetkę, ale także pacjenci z problemami takimi jak otyłość, cukrzyca, zaburzenia hormonalne oraz sportowcy: amatorzy, zawodowi i wyczynowi. Odpowiemy na pytania: czym zajmuje się dietetyk, czy warto i dlaczego zdobyć zawód dietetyka, gdzie znajdzie pracę wykształcony dietetyk po studiach wyższych. Jeśli szukasz życiowej drogi i bierzesz pod uwagę pracę z ludźmi, sprawdź, czy jest to kierunek dla Ciebie.
Dlaczego dietetyk ma coraz więcej pracy?
Nie da się ukryć, że w społeczeństwach rozwiniętych, za sprawą nieograniczonego dostępu do żywności i to główne tej wysoko przetworzonej, problem z utrzymaniem zdrowej masy ciała przybiera na sile. Jednak dietetyk nie zajmuje się wyłącznie odchudzaniem swoich pacjentów. Udziela także porad związanych z różnorodnymi sposobami żywienia, np. z wegetarianizmem czy weganizmem albo z żywieniem niemowląt. Jego rola jest niezwykle istotna dla zdrowia osób z dną moczanową, celiakią, refluksem, alergiami, zespołem jelita drażliwego czy insulinoopornością. A to tylko część zaburzeń i chorób, z jakimi przychodzą pacjenci do dietetyka.
Praca dla dietetyka
W związku z tym, że tak wielu pacjentów i osób z problemami odżywiania zwraca się o pomoc do dietetyków, mają oni wiele możliwości, gdy chodzi o znalezienie zatrudnienia. W szpitalach, poradniach dietetycznych, firmach spożywczych, instytucjach publicznych i edukacji zdrowotnej rola dietetyków jest olbrzymia. Specjalista z szeroką znajomością anatomii i fizjologii człowieka, z umiejętnością planowania i oceny diety oraz rozumiejący związek między zdrowym odżywianiem a zdrowiem ogólnym i komfortem życia pacjenta, szybko znajdzie pracę. Może również, po nabraniu doświadczenia, otworzyć własny gabinet dietetyczny i utrzymywać się nie tylko z opłat za wizyty, ale też ze sprzedaży wartościowych publikacji, książek kucharskich czy e-booków z poradami żywieniowymi.
Dowiedz się również: Ile zarabia dietetyk?
Dietetyka — studia licencjackie
Wraz ze wzrostem zapotrzebowania na usługi dietetyków pojawiło się większe zainteresowanie osób z wykształceniem średnim studiami na kierunku dietetyka. Już absolwent licencjackich studiów dietetycznych jest kompleksowo przygotowany do wykonywania zawodu. Ma wszechstronną wiedzę z zakresu żywienia człowieka i profilaktyki chorób zależnych od sposobu żywienia. Przez sześć semestrów uczy się także przygotowywania potraw dopasowanych do diety, wie, jak rozpoznać i leczyć niedożywienie, analizuje sposób żywienia pacjenta, oblicza zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze. Ma wiedzę z zakresu żywienia zbiorowego, indywidualnego i leczniczego.
Student studiów licencjackich na kierunku dietetyka poznaje różne dyscypliny pokrewne, np. z zakresu farmakologii żywieniowej czy dietetyki pediatrycznej. Po ukończeniu studiów może współpracować z lekarzami: pediatrami, gastrologami, lekarzami chorób wewnętrznych, proponując pacjentom zmianę sposobu odżywiania.
Studia z zakresu dietetyki dają solidną podstawę teoretyczną i praktyczną, także poprzez praktyki zawodowe w szpitalach i przychodniach.
Dietetyka w Powiślańskiej Szkole Wyższej
Sześć semestrów na studiach stacjonarnych i niestacjonarnych, czyli aż 3000 godzin ogółem, łącznie z 960 godzinami praktyk zawodowych — tyle trwają studia licencjackie na kierunku dietetyka w Powiślańskiej Szkole Wyższej. Ich ukończenie pozwala na pracę, która niesie pomoc pacjentom z chorobami dietozależnymi, ale także umożliwia pracę w ośrodkach sportowych, SPA, w przedszkolach czy firmach cateringowych. Absolwent uczelni jest kompleksowo przygotowany do tego, by promować zdrowy styl życia i działać prewencyjnie, wpływając na świadomość społeczeństwa i podejście pacjentów do żywienia. Jako specjalista odgrywa ważną rolę w kontekście zdrowia publicznego i społecznego. Absolwent dietetyki po studiach licencjackich w Powiślańskiej Szkole Wyższej może kontynuować edukację na studiach magisterskich na dowolnej uczelni w kraju.