Tran jest preparatem doskonale znanym dziadkom i rodzicom. W ubiegłym wieku był to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych suplementów. Na parę lat odszedł do lamusa, jednak obecnie tran wraca do łask i domowych apteczek. Czy warto go brać?
Czym jest tran i jakie ma właściwości?
Tran to olej z wątroby dorsza atlantyckiego lub innych gatunków ryb dorszowatych. Wątroby tych ryb to skarbnica składników odżywczych, potrzebnych w zbilansowanej ludzkiej diecie.
Przede wszystkim jest to rezerwuar niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, które, jak sama nazwa wskazuje, są konieczne dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Tran zawiera przede wszystkim kwasy omega-3, który ciało człowieka nie potrafi samodzielnie wyprodukować, a które wykorzystuje:
- jako budulec komórek nerwowych i wparcie dla przesyłu impulsów pomiędzy nimi,
- do obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co przeciwdziała nadciśnieniu i miażdżycy,
- jako silny antyoksydant, wspierający walkę organizmu z wolnymi rodnikami, powodującymi starzenie się komórek,
- jako wsparcie pracy mózgu, prewencja chorób tj. Alzheimer czy demencja,
- do prawidłowego działania narządu wzroku.
Dzięki wysokiej zawartości witaminy D, tran wpływa na regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej organizmu, co pozwala najpierw ukształtować, a potem utrzymać prawidłową budowę kości i mocne zęby. Z kolei zawarta w tranie witamina A jest silnym antyoksydantem oraz wspiera prawidłowy stan skóry i wzroku.
Więcej informacji na temat prozdrowotnych właściwości tranu można znaleźć na stronie www.mollers.pl.
Jaki tran wybrać?
Czasy, w których tran był tylko nieprzyjemnym i niesmacznym obowiązkiem, już dawno minęły. Obecnie na rynku istnieje tran w przeróżnych formach i dawkach. A jednymi z najbardziej znanych są z pewnością trany Mollers, o którym więcej można przeczytać na https://www.mollers.pl/.
W ofercie znajdują trany zarówno w najpowszechniejszej płynnej formie, jak i w kapsułkach. Trany płynne są dostępne w wersjach smakowych, dzięki czemu specyficzny rybi posmak i zapach nie są tak wyczuwalne, a wśród nich znajduje się również Mój Pierwszy Tran, który można podawać dzieciom już od 4 tygodnia życia.
Z kolei kapsułki w kompaktowym opakowaniu to dobry pomysł na to, aby mieć je zawsze pod ręką – w pracy czy w podróży.
Dla dzieci Mollers przygotował tran w formie smakowych żelowych rybek. Te pyszne żelki są chętnie zjadane nawet przez najbardziej wybrednych smakowo milusińskich, dzięki czemu łatwo jest wpleść je do codziennej, dziecięcej diety.
Dzięki szerokiemu wyborowi form i dawek oraz dodatkom witamin i minerałów, wśród tranów Mollers każdy znajdzie coś dla siebie.