Histamina to niezwykle ważny dla ludzkiego organizmu związek. Jej poziom ma znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu krążenia, układu oddechowego i układu pokarmowego. Ma też wpływ na wygląd skóry. Jako neuroprzekaźnik uczestniczy w procesach w mózgu. Z uwagi na istotne znaczenie tego hormonu dla organizmu, nietolerancja histaminy może powodować poważne problemy.
Uczulenie na histaminę – co to takiego?
U pacjentów, u których zdiagnozowano nietolerancję histaminy, mogą wystąpić objawy podobne do tych obserwowanych w przypadku alergii. Nietolerancja wynika jednak z braku równowagi między ilością histaminy a możliwościami organizmu do jej degradacji, więc niepożądane reakcje stanowią odpowiedź nieimmunologiczną organizmu.
Jeśli nie występują żadne problemy zdrowotne, to histamina, czyli amina biogenna, jest szybko rozkładana przez enzymy DAO. Zwykle niepożądane dolegliwości powstają, jeśli aktywność enzymu jest zbyt niska lub jeśli histaminy gromadzi się zbyt wiele i organizm nie jest w stanie jej degradować w odpowiednim tempie.
Wysoka histamina – przyczyny nietolerancji
Wśród najczęstszych przyczyn nietolerancji histaminy wymienia się endogenną nadprodukcję tego związku lub przyjmowanie go w zwiększonej ilości z pokarmem lub alkoholem. Głównym powodem, przez który dochodzi do nietolerancji hormonu, jest jednak upośledzenie mechanizmu degradacji enzymatycznej, które może być genetyczne lub nabyte. To niedostateczna aktywność enzymu DAO powoduje gromadzenie się histaminy, czego następstwem jest powstawanie niepożądanych reakcji organizmu. Na poziom DAO wpływ mają również zaburzenia w pracy nerek i wątroby oraz niedobory witaminy B6 i B12 oraz witaminy C, żelaza, miedzi czy wapnia.
Różne hipotezy pokazuje analiza przedstawiająca potencjalne przyczyny nietolerancji histaminy na mito-med.pl. Z przytoczonych badań dotyczących aktywności oksydazy wynika, że może istnieć związek między spożywaniem dużych ilości wina a wzrostem poziomu histaminy. Niewykluczone też, że zaburzenia rozkładu mają podłoże genetyczne, jednak takiej hipotezy nie udało się do tej pory jednoznacznie potwierdzić.
Objawy nietolerancji histaminy – jak je rozpoznać?
Nietolerancja histaminy może dawać bardzo różne objawy, bo jej zbyt wysoki poziom może mieć różne przyczyny. Często za powstawanie dolegliwości odpowiedzialnych jest kilka różnych współistniejących czynników, np.: zbyt duża ilość substancji w pokarmie, spożywanie alkoholu lub leków blokujących DAO, przewlekłe stany zapalne układu pokarmowego czy obecność innych amin biogennych. Nietolerancja histaminy bywa mylona z alergią, ale nie są to te same schorzenia. Nietolerancji na aminę biogenną nie da się wykazać w testach alergicznych. Nie jest to nietolerancja pokarmowa, a nieimmunologiczna reakcja organizmu.
Wśród charakterystycznych objawów najczęściej pojawiają się dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nerwowego, oddechowego i sercowo-naczyniowego. Często sygnałem nietolerancji histaminy są również problemy skórne, kojarzone zwykle z alergiami: atopowe zapalenie skóry, wysypki, zaczerwienienia i świąd. W różnym nasileniu mogą występować też bóle głowy i migreny, a także zaburzenia snu. Ponadto histamina wpływa na naczynia krwionośne, więc jej nietolerancja może dawać objawy w postaci obrzęku tkanek lub zaburzeń pracy serca.
Innymi reakcjami obecnymi w przypadku nietolerancji histaminy są częste wypróżnienia, uczucie pełności, biegunki i bóle brzucha. Dolegliwości ze strony układu oddechowego (np. katar, problemy z oddychaniem czy astma) też mogą sugerować zaburzenia w rozkładzie histaminy.