Do niedawna wśród większości osób odchudzających się panował pogląd, że tkanka tłuszczowa w organizmie powstaje w wyniku spożycia nadmiernej ilości tłuszczów. Okazuje się jednak, że tyjemy głównie od nadmiaru kalorii, które zawarte są we wszystkich produktach spożywczych, nawet tych najzdrowszych. Tłuszcze mogą być natomiast sprzymierzeńcem odchudzania, jeżeli wiemy, które z nich wybrać- więc jaki olej jest najzdrowszy?
Oleje a odchudzanie: olej powoduje tycie – MIT
Oleje mogą pomagać w odchudzaniu. Z badań wynika, że populacje, które spożywają najwięcej tłuszczów pochodzenia roślinnego tj. np. awokado, czy oliwy z oliwek, cieszą się najlepszym zdrowiem oraz rzadko cierpią na otyłość. Należy jednak pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze mają działanie prozdrowotne. Te pochodzenia zwierzęcego jak np. smalec czy masło są nasyconymi tłuszczami, często typu trans, które są bardzo kaloryczne, a także szkodliwe. Duże ich spożycie może prowadzić do wzrostu złego poziomu cholesterolu i miażdżycy. Sytuacja ma się inaczej w przypadku olejów roślinnych. Najzdrowsze są te zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zwane omega-3 i omega-6, jak wspominane wcześniej awokado, oliwa z oliwek czy orzechy. Duże ich spożycie może pomóc obniżyć poziom złego cholesterolu LDL i pomóc w redukcji wagi.
Tłuszcz na diecie – jedząc tłuszcz nie można schudnąć – MIT
Wiele osób próbujących zrzucić nadmiar kilogramów unika spożywania tłuszczów jak ognia. Jest to niewątpliwie ogromny błąd. Redukcja spożycia tłuszczów zwykle prowadzi do wzrostu spożycia węglowodanów, które także mogą być bardzo kaloryczne. Co więcej, posiłek pozbawiony tłuszczów jest niezbilansowany, co prowadzi do większych wyrzutów insuliny po jedzeniu, a hormon ten sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej, a nie jej utraty! Mimo, że oleje są bardzo kaloryczne, to tłuszcz na diecie jest niezbędny. Warto jednak zamienić nasycone, niezdrowe tłuszcze zwierzęce na produkty zawierające wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Sprzyja to bowiem nie tylko szybszej utracie kilogramów, ale także działa protekcyjnie na układ krążeniowy- badania dowodzą, że umiarkowane spożycie oliwy z oliwek czy orzechów zmniejsza ryzyko miażdżycy, która jest główną przyczyną zawałów serca.
Olej lniany i olej z czarnuszki mogą pomóc w odchudzaniu – FAKT
Jeśli już wiemy, że nie należy całkowicie wykluczać produktów bogatych w tłuszcze będąc na redukcji, należy zadać sobie pytanie jaki olej jest najzdrowszy? Tłuszcze uważane za zdrowe, to te zawierające w swej budowie chemicznej wielonienasycone wiązania- czyli kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Występują one naturalnie w niektórych produktach spożywczych, takich jak awokado czy orzechy, ale można je także suplementować dodatkowo np. preparatami aptecznymi. Jeżeli jesteśmy zwolennikami naturalnych metod, warto sięgnąć po olej lniany i olej z czarnuszki. Oba te produkty bogate są w kwasy omega-3 i omega-6. Można je dodawać do posiłków- np. jako dressing do sałatek, albo spożywać po łyżeczce/ dwóch tych preparatów dziennie.
Zbilansowana dieta to klucz do utraty kilogramów – FAKT
Podsumowując – tłuszcze nie są wrogiem odchudzania, jeśli wiemy jakie wybrać. Smarujmy chleb awokado zamiast masła, sałatkę doprawiajmy nie majonezem, a oliwą z oliwek, dodawajmy tam gdzie tylko możemy olej lniany i olej z czarnuszki, a nasza waga zacznie spadać jak nigdy dotąd!