To, co na co dzień ląduje na naszych talerzach, odbija się na funkcjonowaniu całego organizmu, w tym układu nerwowego. Z tego tekstu dowiesz się, jakie związki mają korzystny wpływ na pracę mózgu, poprawiając zdolność koncentracji i pamięć. Poznasz także listę produktów spożywczych, które są dobrym źródłem tych związków.
Witaminy z grupy B
W zdrowej odpowiednio zbilansowanej diecie nie może zabraknąć witamin. Na nasz układ nerwowy i mózg największy wpływ mają witaminy z grupy B.
Witaminy z grupy B to cała grupa związków, których źródłem są między innymi pełnoziarniste produkty zbożowe, rośliny strączkowe, jaja, mięso, ryby oraz warzywa (głównie kapustne i ciemnozielone liściaste).
Jak witaminy z grupy B wpływają na pracę mózgu? Przykładowo witamina B1 (zwana tiaminą) bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych, a spożywana w dużych dawkach wykazuje działanie uspokajające. Witamina B5 (kwas pantotenowy) uczestniczy w syntezie hormonów i neuroprzekaźników. Kwas foliowy, czyli witamina B9, warunkuje podział komórek w układzie nerwowym. Z kolei witamina B12 (cyjanokobalamina) tworzy osłonki nerwowe i uczestniczy w syntezie serotoniny, czyli hormonu szczęścia.
Składniki mineralne
Na prawidłową pracę mózgu wpływ mają także różne składniki mineralne. Do diety na poprawę pamięci i koncentracji warto włączyć przede wszystkim magnez. Pierwiastek uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych, poprawia pamięć, a także wykazuje działanie uspokajające. Doskonałym źródłem magnezu jest gorzka czekolada.
Aby wesprzeć układ nerwowy, należy zadbać o właściwą podaż cynku i chromu. Cynk jest świetnym przeciwutleniaczem, z kolei niedobory chromu negatywnie odbijają się na naszym samopoczuciu, powodując wahania nastroju i bóle głowy. Cynk i chrom znajdziesz między innymi w orzechach, pestkach i nasionach.
W przewodzeniu impulsów nerwowych kluczową rolę odgrywa również wapń. Najlepszym źródłem tego pierwiastka są produkty mleczne. Dietę na dobrą pamięć i koncentrację warto uzupełnić o żelazo i mangan. Pierwiastki te wspierają układ nerwowy i odpornościowy. Spore ilości żelaza znajdziesz w czerwonym mięsie i produktach zbożowych. Źródłem manganu są między innymi orzechy, tofu i owoce morza.
Tłuszcze omega
Układając jadłospis zdrowej diety, nie można zapominać o źródłach “dobrego” tłuszczu, czyli wielonienasyconych kwasach tłuszczowych z grupy omega. Tłuszcze omega korzystnie wpływają na mózg, poprawiają zdolność koncentracji i usprawniają procesy zapamiętywania. Kwasy omega znajdziesz w tłustych rybach morskich, olejach roślinnych, orzechach i awokado.
Jak ułożyć zdrową dietę?
Ułożenie zdrowego jadłospisu, dopasowanego do indywidualnych potrzeb, to nie lada wyczyn. Jeśli nie lubisz lub nie masz czasu gotować, zapoznaj się z ofertą cateringu dietetycznego w okolicy. Diety pudełkowe z dostawą są odpowiedzią na potrzeby różnych grup klientów. Renomowane firmy cateringowe stale uzupełniają swoją ofertę i wprowadzają nowości, na przykład takie jak dieta FODMAP (sprawdź szczegóły: https://www.maczfit.pl/blog/dieta-fodmap-zasady-efekty-i-przykladowy-jadlospis/). Dieta pudełkowa dostępna jest w kilku wariantach kalorycznych. Dzięki temu każdy może znaleźć coś dla siebie.