Poniedziałek - Niedziela, od 8:00 do 21:00
ul. Miła 3, 05-200 Wołomin, 3 piętro
501 775 717Wyślij zapytanieUmów wizytę
Strona głównaBlogOlej z czarnuszki – właściwości. Jak stosować olejek z czarnuszki?

Olej z czarnuszki – właściwości. Jak stosować olejek z czarnuszki?

Kategorie:
Zdrowie i dieta

Czarnuszka siewna to roślina, która ma kilka interesujących składników. To one odpowiadają ze właściwości pomagające zachować zdrowie i urodę. Występując w postaci całych nasion, mielonych lub w formie oleju, czarnuszka może być łatwo włączona do diety i codziennej pielęgnacji. Jej właściwości doceniane są od wieków. Jak i na co używać oleju z czarnuszki? Dowiedz się więcej.

Spis treści:

Czarnuszka siewna – co to za roślina?

Skład oleju z czarnuszki siewnej

Właściwości lecznicze i zastosowanie oleju z nasion czarnuszki

Jak pić olej z czarnuszki tłoczony na zimno?

Spożywanie oleju czy ziaren? Co lepsze?

Kosmetyczne właściwości oleju z czarnuszki

Jak stosować olej z czarnuszki na skórę?

Naturalny olej z czarnuszki do włosów

Olejek z czarnuszki na paznokcie – kiedy stosować?

Olejek z czarnuszki – na to zwróć uwagę

 

Czarnuszka siewna – co to za roślina?

olej z czarnuszki siewnej co to

Czarnuszka siewna (łac. „nigella sativa”) to roślina pochodzenia azjatyckiego, znana od starożytności ze swoich właściwości korzystnych dla zdrowia. Jest jednoroczna, ma szaro-zieloną, cienką i rozgałęzioną łodygę. Zwykle osiąga 60-70 centymetrów wysokości. Jej dobrze przycięte liście przypominają piołun. Roślina wytwarza niebieskie lub białe kwiaty o symetrycznym i gwiaździstym kształcie.

Czarnuszka jest łatwa w uprawie. Preferuje glebę bogatą w składniki odżywcze, stałe podlewanie bez zbędnego moczenia ziemi i bezpośrednie nasłonecznienie przez większą część dnia. Można ją uprawiać zarówno w ogródku, jak i w donicy, najlepiej o wymiarach około 40 cm wysokości i 20 cm szerokości.

Jej czarne nasiona są używane jako przyprawa w kuchni indyjskiej i bliskowschodniej (nasiona czarnuszki siewnej). To w nich skoncentrowane są wszystkie dobroczynne składniki. Malutkie ziarenka mają smak i aromat przypominający cebulę i oregano. Oprócz tego, że są używane jako przyprawa do aromatyzowania i wzmacniania smaku przepisów kulinarnych, wykorzystuje się je również do produkcji drogocennego olejku z czarnuszki.

Skład oleju z czarnuszki siewnej. Co zawiera olej z czarnuszki?

O oleju z nasion czarnuszki mówi się, że jest płynnym złotem. Nie trzeba się dziwić tej nazwie, bo rzeczywiście pod względem chemicznym dobrej jakości olej zawiera wiele drogocennych substancji.

Dobrej jakości olej z czarnuszki. Najważniejsze składniki oleju z czarnuszki siewnej to:

  • tłuszcze (36-38%), zwłaszcza bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwas linolowy, kwas oleinowy, kwas dihomolinolowy, kwas palmitynowy oraz kwas eikozadienowy;
  • sterole roślinne: alfa-sitosterol, stigmasterol;
  • związki czynne: tymochinon (jest najcenniejszym składnikiem oleju z czarnuszki), tymohydrochinon i tymol oraz p-cymen, karwakrol, terpineol, t-anetol;
  • alkaloidy izochinolinowe: nigellina, nigellimina;
  • alkaloidy diterpenowe: nigellamina oraz imidazolowe: nigellidyna, nigellicyna;
  • saponiny triterpenowe;
  • białko;
  • witaminy B1, B2 i B3 oraz witamina E;
  • minerały: wapń, żelazo, miedź, cynk, fosfor, potas, sód, magnez.

Oczywiście te wszystkie składniki ma tylko olej dobrej jakości o gęstej konsystencji oraz ciemnobrązowym kolorze, zamknięty w szklanej butelce z nieprzezroczystego szkła. Na rynku można spotkać olej z czarnuszki egipskiej. Jest to tak naprawdę produkt tłoczony z tego samego surowca, co „zwykły” olej z czarnuszki. Różnica polega na pochodzeniu ziaren. Gdy nazwa wskazuje na „czarnuszkę egipską”, wiadomo, że pozyskano je z Egiptu. Natomiast ogólna informacja bez wskazanej nazwy lokalizacyjnej, świadczy o innym niż kraj faraonów źródle surowca.

Właściwości lecznicze i zastosowanie oleju z nasion czarnuszki

olej z czarnuszki na trądzik

Szereg właściwości zdrowotnych czarnuszki, potwierdzają liczne badania naukowe przeprowadzone w ostatnich dziesięcioleciach (prozdrowotne właściwości oleju). Co ustalono? Jakie jest działanie oleju? Dlaczego warto pić olej z czarnuszki? Oto zbiór najważniejszych informacji.

Olej z czarnuszki posiada właściwości takie jak:

  • Czarnuszka pomaga zahamować wzrost szczepów bakterii „Staphylococcus aureus”, „Staphylococcus epidermidis” i „Helicobacter pylori”. Dzięki działaniu przeciwdrobnoustrojowemu składników aktywnych olej może być stosowany do zwalczania szczepów chorobotwórczych opornych na antybiotyki.
  • „Nigella sativa” wspomaga leczenie dermatofitozy i kandydozy pochwy ze względu na działanie przeciwgrzybicze jej składników na przykład przeciwko „Microsporum canis” i „Candida albicans”.
  • Olejek z czarnuszki stosowany może być jako środek wspomagający leczenie chorób zapalnych. Jego substancje czynne redukują objawy stresu oksydacyjnego oraz hamują mediatory przeciwzapalne. To pozwala na zmniejszenie dolegliwości u pacjentów z reumatoidalnym zapaleniem stawów, w tym zmniejszenie obrzęku i sztywności stawów.
  • Czy olej z czarnuszki obniża poziom cukru we krwi? Okazuje się, że zdolności antyoksydacyjne rośliny przyczyniają się do zmniejszenia insulinooporności i zwiększenia wrażliwości receptorów insulinowych. Podwyższona aktywność komórek beta i obniżony poziom glukozy we krwi sprawiają, że czarnuszka jest potencjalnym środkiem przeciwcukrzycowym w cukrzycy typu II.
  • Po dobroczynne właściwości czarnuszki powinny sięgnąć osoby ze zmianami dermatologicznymi. Wysokiej jakości olej wspomaga szybsze gojenie się oparzeń, ran, egzemy, łuszczycy i bielactwa nabytego.

Właściwości lecznicze oleju z czarnuszki to także:

  • Suplementacja nasionami czarnuszki lub olejem może być stosowana w celu poprawy sytuacji nadmiaru cholesterolu. Wynika to z synergicznego działania kilku składników „Nigella sativa”, w tym tymochinonu, rozpuszczalnego błonnika i dobrych kwasów tłuszczowych.
  • Większość osób z nadciśnieniem tętniczym regularnie stosujących czarnuszkę odnotowała obniżenie wartości ciśnienia rozkurczowego i skurczowego po kuracji olejem z nasion tej rośliny.
  • Czarnuszka siewna wspomaga trawienie. Jej składniki poprawiają stan błony śluzowej żołądka i zmniejszają nasilenie wrzodów.
  • Niektóre badania zwracają uwagę na to, że olej z czarnuszki ze względu na wspieranie produkcji enzymów antyoksydacyjnych, może być potencjalnie pomocny przy uszkodzeniach i zatruciach wątroby.
  • Olej z czarnuszki może być profilaktycznie spożywany przez pacjentów z astmą. Przypisuje się mu wspieranie rozszerzania oskrzeli i układu odpornościowego.
  • Zaobserwowano również, że nasiona czarnuszki wspierają ośrodkowy układ nerwowy i pomagają zachować zdrowie psychiczne. Dzięki zdolności składników aktywnych do hamowania powstawania reaktywnych form tlenu oraz stymulowaniu wzrost poziomu 5HTP i tryptofanu, regularne picie oleju może wspomóc obniżanie poziom lęku.
  • Nigella sativa wspomaga również leczenie pacjentów z padaczką.
  • Olej z ziaren czarnuszki, a dokładnie jego składniki tymochinon i alfa-hederyna mają skuteczny potencjał wspierający leczenie raka płuc, raka nerek, wątroby, prostaty, raka piersi, okrężnicy, macicy, raka skóry i białaczki. Głównie przez wsparcie układu odpornościowego, aczkolwiek należy zauważyć, że mechanizmy molekularne odpowiedzialne za ten potencjał w onkologii nie są do końca poznane.

Jak pić olej z czarnuszki tłoczony na zimno?

Zawsze kupuj olej z czarnuszki tłoczony na zimno, ponieważ ten rodzaj przetwarzania lepiej zachowuje właściwości nasion. Dawkowanie oleju optymalnie trzeba stopniować. Od kilku kropel przez kilkanaście, a potem stosować łyżeczkę oleju dwa razy dziennie po posiłku. Lepiej zrezygnować z picia go na czczo. Dla niektórych osób smak oleju, tego płynu może być nieprzyjemny, dlatego można przyjmować olej z czarnuszki w połączeniu z miodem lub w postaci kapsułek wypełnionych olejkiem.

Podczas ciąży i karmienia piersią należy zachować ostrożność podczas picia czarnuszki. W dużych ilościach nasiona mogą zmniejszać lub zapobiegać skurczom macicy, powodując problemy podczas ciąży. Olej z czarnuszki może spowalniać krzepnięcie krwi i zwiększać ryzyko krwawienia, dlatego nie zaleca się jej stosowania w połączeniu z lekami rozrzedzającymi krew.

Spożywanie oleju czy ziaren? Co lepsze?

nasiona czarnuszki co to

Na zimno tłoczony olej z czarnuszki jest najbardziej skoncentrowaną formą. Zaledwie łyżeczka płynu odpowiada około dwóm łyżeczkom nasion. Oczywiście możesz kupić nasiona czarnuszki i dodawać je jako przyprawę na przykład do sałatek, pieczeni i sosów. Możesz także pić herbatę z ziaren czarnuszki. Wystarczy dodać około 500 ml gorącej wody do 1 łyżki stołowej porcji surowych nasion czarnuszki lub zmielonych na proszek i pozostawić mieszaninę do zaparzenia pod przykryciem przez 10 minut przed odcedzeniem.

Kosmetyczne właściwości oleju z czarnuszki

Nasiona czarnuszki można stosować nie tylko wewnętrznie. Zastosowanie zewnętrzne przynosi wiele dobrego dla skóry, zwłaszcza tłustej i trądzikowej. Podczas regularnego stosowania oleju czarnuszka może przynieść niesamowite efekty poprawy kondycji i wyglądu cery.

Olejek z czarnuszki na trądzik

Dla  niektórych osób stosowanie jakiegokolwiek olejku na skórę trądzikową i tłustą może być kontrowersyjne. Tymczasem nie trzeba mieć takich obaw przy czarnuszce. Pomimo, że jest olejem, nie jest to produkt komedogenny, to znaczy nie zatyka porów.

W dużej mierze dzięki zawartości tymochinonu olejek z czarnuszki wykazuje działanie wyciszające zaczerwienienia, wypryski, pryszcze i stany zapalne. Ten składnik odpowiada również za działanie antybakteryjne. Pomaga zrównoważyć przetłuszczanie się skóry, ponieważ blokuje kluczowy enzym biorący udział w produkcji sebum. Dzięki temu pomaga zrównoważyć jego produkcję, co jest niesamowite w przypadku skór tłustych i trądzikowych.

Olejek z czarnuszki na twarz przesuszoną

To małe nasionko jest w stanie uzupełnić poziom nawilżenia, wzmacniając zdolność magazynowania wody w skórze. W efekcie regularnego nakładania na twarz, cera jest bardziej jędrna i nawilżona.

Olejek z czarnuszki na alergie skórne i łuszczycę

Od wieków olej ten był używany przez starożytne cywilizacje jako środek przeciwbólowy i leczniczy, zwłaszcza w leczeniu chorób skóry. Duże znaczenie ma tu obecny w nasionach kwas omega 6 i 9. Te dwa składniki mogą bardzo pomóc w utrzymaniu zdrowej warstwy rogowej naskórka, ponieważ zwiększają nawilżenie, a także wspomagają działanie kojące i wzmacniające skórę.  W rzeczywistości wspierają jej odżywienie i naprawę bariery lipidowej. Dlatego olejek z czarnuszki może być nakładany na skórę jako środek terapeutyczny przeciwko łuszczycy i alergiom skórnym. Pomaga złagodzić swędzenie i nawilżyć podrażnione miejsca dzięki właściwościom leczniczym czarnuszka.

Olejek z czarnuszki – właściwości przeciwutleniające

Zapobieganie oksydacyjnym uszkodzeniom jest zasługą tymochinonu, który działa jako przeciwutleniacz. Hamuje aktywność wolnych rodników, które uszkadzają komórki i enzymy skóry, niszczą włókna kolagenowe i ograniczają ich produkcję.

Jak stosować olej z czarnuszki na skórę?

olej z czarnuszki na włosy

Zanim nałożysz olejek z czarnuszki na twarz, należy optymalnie przygotować skórę do zabiegu. Najpierw usuń makijaż i oczyść cerę z cząsteczek brudu, które mogły osadzić się w ciągu dnia. W przeciwieństwie do wielu innych olejków, dobry olej z nasion czarnuszki można nakładać bezpośrednio na skórę. Możesz wmasować go zarówno w twarz, jak i ciało. Naturalny olej z czarnuszki nakładaj bezpośrednio na skórę. Możesz też zmieszać go z kremem lub balsamem nawilżającym.

Jednak produkt ten może powodować również reakcje alergiczne skóry zarówno po zastosowaniu zewnętrznym, jak i po spożyciu. Dlatego przed pierwszym użyciem należy zasięgnąć porady lekarza lub farmaceuty. Możesz też nałożyć jego niewielką ilość na mały obszar skóry na noc. Jeśli następnego dnia nie zauważysz podrażnienia, możesz bez problemu stosować olejek.

Naturalny olej z czarnuszki do włosów

Jeśli chcesz uzyskać piękne pasma na głowie, możesz codziennie przyjmować olej doustnie lub dodawać nasiona do posiłków. Warto w takim przypadku stosować również dobrej jakości olejek z czarnuszki na skórę głowy i włosy zewnętrznie. Oto kilka porad.

  • Myj włosy delikatnym szamponem i trzy lub cztery razy w tygodniu po umyciu nałóż kilka kropli oleju z czarnuszki na dłonie, a następnie wmasuj go w skórę głowy i końcówki włosów.
  • Kilka kropel naturalnego olejku możesz dodać do swojego ulubionego szamponu i umyć nim włosy.
  • Jeśli chcesz stosować olejek z czarnuszki na wypadanie włosów, rozpocznij odpowiednią kurację. Możesz codziennie przez 15 minut wmasowywać olejek w skórę głowy, pozostawić na 30 minut, a następnie go spłukać. W ten sposób wspomagasz przepływ krwi do cebulek włosa i zaopatrujesz je w brakujące składniki odżywcze.
  • Olej z czarnuszki może zapobiegać rozdwajaniu się końcówek włosów i wzmacniać je od nasady aż po same końce. W tym celu po każdym myciu natrzyj olejkiem końcówki włosów i pozostaw do wyschnięcia.
  • Składniki odżywcze w tym olejku ujarzmiają również suche i niezdyscyplinowane włosy, walcząc z ich puszeniem się.
  • Możesz wcierać olejek z czarnuszki w skórę głowy w przypadku problemów z łupieżem.
  • Dla widocznego efektu stosuj olejek wewnętrznie lub zewnętrznie przez co najmniej trzy miesiące. Jedz pożywną i zdrową dietę, aby wspomóc jego skuteczność.

Czy można stosować olejek z czarnuszki na brwi? Oczywiście! Idealnie sprawdzi się także przy tych włoskach, zwłaszcza przerzedzonych i niesfornie się układających. Plusem stosowania czarnuszki na brwi jest także eliminowanie ewentualnych podrażnień i stanów zapalnych.

Olejek z czarnuszki na paznokcie – kiedy stosować?

olej z czarnuszki na paznokcie

Olejek z czarnuszki ma jednak szczególnie silny wpływ na wzrost paznokci. Wzmacnia i odbudowuje rozdwojoną lub zniszczoną płytkę. Choroby grzybiczne na paznokciach również można potraktować odrobiną olejku z czarnuszki. Wystarczy wetrzeć kropelkę w zmienione chorobowo miejsce.

Olejek z czarnuszki – na to zwróć uwagę

herbata z nasion czarnuszki

Jeśli chcesz wypróbować olej z czarnuszki w pielęgnacji urody lub dla polepszenia zdrowia, możesz go znaleźć w postaci płynnej lub w formie kapsułek. Dla uzyskania najlepszej pomocy ze strony produktu zwróć uwagę na jego jakość. Staraj się wybierać ekologiczne wersje i pochodzące z ekstrakcji przy pierwszym tłoczeniu na zimno.

U niektórych osób mogą wystąpić wysypki skórne, gdy produkt jest przyjmowany doustnie lub bezpośrednio na skórę. W przypadku stosowania doustnego mogą wystąpić działania niepożądane, takie jak ból brzucha, zaparcia lub wymioty. Dlatego przy używaniu olejku z czarnuszki, zachowaj pewne środki ostrożności.

  • Jeśli masz wrażliwą skórę i po raz pierwszy stosujesz olej z czarnuszki siewnej, najlepiej najpierw przetestuj go na małym fragmencie skóry, aby upewnić się, że nie masz uczulenia.
  • Przy pielęgnacji twarzy należy unikać przecierania olejkiem okolic oczu i ust, ponieważ produkt może podrażniać błony śluzowe.
  • Olej z czarnuszki nie jest zalecany kobietom w ciąży, ponieważ przyjmowany w bardzo dużych dawkach może wywołać działania niepożądane.
  • Jeśli to możliwe, wybierz organiczny olej z czarnuszki.
  • Przed zakupem wybranego produktu, przeczytaj opinie dotyczące oleju, który chcesz kupić.
  • Przechowuj olejek z czarnuszki w temperaturze pokojowej. Chroń go przed światłem, ciepłem i wilgocią. W tych warunkach zachowa przydatność do spożycia, ale zawsze przestrzegaj daty ważności podanej na opakowaniu.
  • Trzymaj otwartą buteleczkę w lodówce, jeśli jest to wskazane na etykiecie.
  • Jeśli masz nadciśnienie, cukrzycę lub inne choroby przewlekłe, nie stosuj olejku z czarnuszki bez konsultacji lekarskiej.

Ogólnie rzecz biorąc, czarnuszka siewna jest bezpieczna, o ile jest stosowana w umiarkowanych ilościach i przestrzegane są wskazania producenta produktu podczas jej przyjmowania. Przy zachowaniu zdrowego rozsądku i umiaru można cieszyć się wszystkimi dobrodziejstwami nasion dla zdrowia i urody.

 

Chcesz być na bieżąco z naszymi artykułami psychologicznymi?
Polub nas na Facebook
Udostępnij wpis na Facebooku, aby pomóc innym osobom!